Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
 Ilość piw w katalogu:

5904


 Czy wiesz, że...

Piwo nie powoduje bezpośrednio tycia, czy też powstawania "mięśnia piwnego", gdyż ma podobną ilość kalorii co sok, czy mleko.

« Piast Wrocławski (Jasne Pełne) | Ciechan Porter 22 »
Konstancin Żytnie
Konstancin Żytnie
Roggenbier (German Rye Beer)

Żytnie to pierwsze tego typu piwo w Polsce. Piwa ze słodów żytnich warzono w Polsce w średniowieczu (do czasu, gdy zakazano używania tego zboża do produkcji piwa). Na kilkaset lat ten rodzaj trunku zniknął zupełnie. – W przeciwieństwie do Niemiec, gdzie piwo warzone z żyta jest całkiem popularne.
Dlatego do produkcji Żytniego słody trzeba było sprowadzać zza naszej zachodniej granicy. Zastosowanie złożonego składu, a zwłaszcza słodu żytniego i zdrojowej wody, oraz szczepu drożdży górnej fermentacji to gwarancja jedynych w swym rodzaju walorów smakowych.

Alk. 5,3%    Ekstr. 12,4%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
ocena Użytkowników: 7,32 / ilość: 53
Dodał: admin - 2010-09-14 09:49:11
ocena Gości - 7,86 / ilość: 43
średnia ocena - 7,56 / ilość: 96
Wyróżnione komentarze:


  • nomaderro
    Kolor mętny bursztyn. Piana gruboziarnista, mało obfita, opada z wolna. Pachnie żytem i słodami. Smakuje bardzo ciekawie - trochę zbożowo, trochę słodami - bardzo przyjemnie i lekko. Końcówka nieco cierpka, sympatycznie drażni kubeczki smakowe. Konstancin się zrobił jednym z ciekawszych browarów w kraju. Nie boją się zaryzykować, uwarzyć piwa nietuzinkowe. I takim jest Żytnie, na bazie kilku rodzajów słodu: monachijskim, żytnim i innych. No i wyszło bardzo fajne, niefiltro...    pokaż całość »
    2013-11-02 21:52:37

  • Borsuk77
    Obecnie piwo to ma inną etykietę i inną nazwę (Konstancin Żytni). Po przelaniu do kufla widać gęstą pianę, która długo się utrzymuje. Kolor dość ciemny, do tego mało klarowne. Zapach kwaskowaty. W smaku na pierwszy plan wysuwa się kwaskowatość, która w pierwszych dwóch łykach razi, lecz z kolejnymi piwo zaczyna smakować. Dobre i nietypowe polskie piwo, ale nie jest to trunek polecany do częstego picia czy w dużych ilościach. Dziwny urok - kolega porównał to z fenomenem...    pokaż całość »
    2013-10-17 14:08:12

  • Bock
    Kolor miodowy, mętny, piana obfita. Zapach słodkawy, słodowy, zbożowy, dość charakterystyczny. W smaku piwo jest: słodkawo-kwaskowe, słodowe, lekko chlebowe, można wyczuć goździki i owoce. Na koniec lekka goryczka. W ustach pozostaje ciekawy nietypowy posmak. Ogólnie piwo w smaku i zapachu jest bardzo podobne do pszenicznych. Warto spróbować.
    2013-05-14 00:14:54
Twoja ocena:
Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:
Komentarze:




krzysiek.w17

Bardzo specyficzne i ciekawe piwo. Przywodzi skojarzenia z piwami pszenicznymi, ale jest jeszcze bardziej mętne, niemal nieprzejrzyste. Świeży smak, z dość mocno wyczuwalnymi drożdżami. Warto spróbować, nie tylko raz.
2016-06-25 20:18:58
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )

Darkyros

Obecnie jest zmieniona etykieta. Przydałoby się wprowadzić na stronie przy opisach piw możliwość podłączenia różnych etykiet ( butelek ) z różnych okresó tworzenia danego piwa, tak by najnowsza była ustawiona jako główna ( pewne portale książkowe stosują tą metodę )..
2016-06-24 09:21:28

root-theory

Gęste, trochę dzikie, świeże w zapachu ale do porównań z pszenicznymi trunkami to mu trochę daleko. Do powolnej degustacji nadaje się świetnie.
2014-11-19 17:29:18
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 7, zapach: 8, wygląd: 8 )

lopez

Kupiłem z ciekawości, gdyż nigdy nie piłem żytniego piwa. Pierwszy łyk to natychmiastowe skojarzenie z piwami pszenicznymi, za którymi nie przepadam. Wiedziałem, że będzie ciężko je dopić. Z każdym kolejnym łykiem piwo stawało się cięższe i bardziej "męczące". Niestety nie podołałem i prawie połowę wylałem. Nie moja bajka. Jeżeli ktoś nie jest wielkim fanem piw pszenicznych, a chce spróbować żytniego, polecam wypić z kimś na pół. Ciekawe doświadczenie, ale to był raczej jednorazowy eksperyment.
2014-02-07 10:04:54

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Zobacz także:

« Piast Wrocławski (Jasne Pełne) | Ciechan Porter 22 »
wykonanie choruzy.pl © 2010