Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Żeberka marynowane w piwie

Składniki:
  • 1 kg chudych żeberek,
  • sól i pieprz do natarcia.
Marynata:
  • 1,5 szklanki jasnego piwa,
  • 4 listki laurowe,
  • 1 łyzka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka ziarenek jałowca.
Sos do smarowania:
  • 1/2 szklanki piwa
  • 3 łyżki oleju,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól.
Przygotowanie:
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć żeberka, osączyć z marynaty.
Przygotować sos do smarowania żeberek w czasie pieczenia czyli zmiażdżyć czosnek, wymieszać z solą, dodać olej i piwo.
Posmarować żeberka sosem, ułożyć na blachę i piec w piekarniku, smarując sosem z obu stron, kilkakrotnie obracając by się ładnie, jednakowo zarumieniły.

Publikacja 2011-09-13 13:50:50

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010