Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Wołowina duszona w piwie

Składniki:
  • 1,5 kg wołowiny na gulasz
  • 1 litr rosołu wołowego
  • 500 ml ciemnego piwa, typu porter lub stout
  • 3 marchewki, pokrojone w talarki
  • 3 cebule, pokrojone w duże kawałki
  • 2 małe łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone cebule i seler naciowy w talarkach. Kiedy wołowina będzie wysmażona, posypać delikatnie solą i mocniej pieprzem i podlać całość piwem. Smażyć jeszcze na dużym ogniu przez minutę, a następnie zmiejszyć ogień, dodać listki laurowe, marchewki pokrojone w talarki i zalać całość bulionem. Dusić przez około 1 godzinę, aż mięso będzie gotowe. 
Podawać najlepiej z kluskami śląskimi.

Publikacja 2011-02-21 10:31:55

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010