Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl

Przekąski do piwa

Piwo zawiera substancję zwaną lupuliną, która pobudza apetyt, a także jest bardzo bogate w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Podczas spotkań przy piwie,  aż prosi się o przekąski. 
Zamiast popularnych paluszków, krakersów czy solonych orzeszków warto jednak zaserwować bardziej wyszukane produkty. 
Koneserzy wytrawnych połączeń wiedzą, że piwo można dobierać do różnych potraw tak samo jak wino, generalną zasadą jest aby szukać wspólny cech łączących potrawę i trunek. Jeśli piwo i potrawa posiadają podobne cechy w smaku i aromacie to takie połączenie będzie dobrze funkcjonować. 

Jedną z doskonale pasujących do piwa przekąsek są SERY.
Różne gatunki sera pasują do różnych stylów piwa. Twarde, goryczkowe sery idealnie pasują do gorzkich pilznerów i bitterów. Kozie o silnym specyficznym aromacie i smaku do ciemnych, mocnych Koźlaków. Sery dojrzewające z przerostem pleśni do mocnych belgijskich piw, natomiast sery wędzone do czarnych Stoutów (najlepiej tych na wędzonych słodach).
Innym ciekawym dodatkiem może być CZEKOLADA, szczególnie gorzka. Polecana jest np. do ciemnych, wytrawnych stoutów, ze względu na występujący w piwie zapach kakao i kawowy posmak. 
Piwa o cytrusowej nucie (np witbier) ładnie komponują się ze smakiem zielonych i czarnych OLIWEK. Z kolei do piw owocowych typu lambic poleca się świeże OWOCE.
Do piwa typu lager i pilsner pasują ORZECHY nerkowca i orzechy ziemne. Ponieważ goryczka zawarta w tym piwie doskonale odświeża kubki smakowe, poleca się do niego potrawy mocno przyprawione o zdecydowanych smakach.
Do piwa typu stout często podaje się OWOCE MORZA, ponieważ doskonale podkreśla ich delikatny smak. W Rosji i byłych republikach radzieckich szalenie popularna jest suszona ryba, a cenionym specjałem są suszone kalmary. Tego typu produkty mają wielu miłośników również w Europie Zachodniej, na przykład w Niemczech, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii. Europejscy klienci gustują również np. w pieczonych krewetkach.
W zachodniej Europie oraz w Stanach Zjednoczonych niesamowicie popularna jest suszona wołowina (Beef Jerky), zaś z Południowej Afryki pochodzi przepis na aromatyczne, marynowane mięso (biltong). 
Fora internetowa aż roją się od ciekawych przepisów np na śliwki zawijane w boczku, krążki cebulowe panierowane w cieście, placuszki z cukinii czy koreczki z arbuza. Ważne jest  aby przekąska nie ociekała tłuszczem lub sosem, by była atrakcyjna wizualnie i łatwa w spożywaniu. 
Warto więc poszperać nieco i poświęcić trochę czasu, aby odkryć czasem zupełnie nowe doznania smakowe. 
wykonanie choruzy.pl © 2010