Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
1 łyżka kawy zbożowej
5 ząbków czosnku
2 szklanki jasnego piwa
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka. 

Publikacja 2011-01-11 11:58:56

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010