Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Piwo ryżowe

Składniki:
  • 1 kg słodu jęczmiennego
  • 25 dag cukru
  • 20 g chmielu
  • 5 dag ryżu
  • 2 dag drożdży
  • 10 l wody


Sposób przyrządzania:
Zagotować 8 l wody, dodać słód jęczmienny i chmiel, podgrzewać powoli do zagotowania i gotować przez 1,5 godziny. Ostudzić. Z 2 l wody i cukru przygotować syrop, a po zagotowaniu i zebraniu piany, dodać do przecedzonej przez gęste płótno brzeczki. Dodać rozczynione drożdże, uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 10 l i odstawić przykryte naczynie do fermentacji. Po 2 dniach dodać zmielony ryż i odstawić do dalszej fermentacji. Po zakończeniu burzliwej fermentacji delikatnie ściągnąć piwo znad osadu i rozlać do butelek.

Publikacja 2013-01-16 13:21:47

Komentarze:
Git, wypróbuje przepis!
2014-04-11 11:59:39 - PiwowarWWA

wykonanie choruzy.pl © 2010