Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Kurczak na butelce

Składniki:
  • Kurczak
  • Piwo w butelce 0,33 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka (słodka lub ostra)
  • Czosnek (według uznania)

Sposób przygotowania:
Kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką. Następnym krokiem jest natarcie kurczaka rozgniecionym czosnkiem. 

Ale nacieramy tylko środek kurczaka. Gdyż kiedy natrzemy wierzch, czosnek się spali i kurczak nie będzie smaczny. Czosnek można połączyć z odrobiną oregano, kminku itd. Co kto lubi. Można również z niego zrezygnować.

Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu kurczak dokładnie przejdzie przyprawami.

Teraz należy przygotować butelkę. Czyli najpierw pozbyć się etykietek. W tym celu zanurzamy butelkę w wodzie na około 30 minut. Po tym czasie etykiety będzie można usunąć. Zawsze można pomóc sobie nożem. Myjemy butelkę i ostrożnie otwieramy.

Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Należy owinąć skórą z szyi szyjkę butelki, tak aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu a nie spływało po ściankach butelki.

Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z kurczakiem. Blaszka powinna mieć krawędzie tak aby zatrzymywał się w niej sos czyli wytopiony tłuszcz z kurczaka i piwo. Naszego kurczaka pieczemy np. 2 godziny. Zasada jest taka : kilogram mięsa piecze się godzinę. Czyli 2 kg kurczak piecze się co najmniej 2 godziny.

Kurczak idealnie się przyrumieni, wypływające z butelki piwo będzie go opływało i doda pyszny posmak. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i co 10 minut obracać kurczaka z blaszką o 90 stopni. Będzie wtedy równomiernie zarumieniony.



Publikacja 2011-01-03 10:30:50

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010