Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Golonki w piwie karmelowym

Składniki:
  • 3 średniej wielkości golonki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów
  • olej z pestek winogron
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 szklanki piwa karmelowego ( np. Karmi )
Przygotowanie:
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki. Odsączyć i ostudzić. Naciąć skórę w krateczkę. Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku, szczypty pieprzu, łyżeczki miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego. Zostawić na noc w lodówce w pojemniku. W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażoną na patelni. Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty, aromatyczny sos. Dodać śmietankę i doprawić do smaku. Wywar i warzywa z gotowania golonek można użyć na zupę np barszcz ukraiński.

Publikacja 2011-04-18 09:11:33

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010