Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Delikatny królik wiśniowy w piwie Kriek

Składniki:
1 królik, podzielony na części
2-3 ząbki czosnku
10 szalotek
400 ml piwa wiśniowego Kriek*
laska cynamonu
2 goździki
1 suszona ostra papryczka
kilka gałązek świeżego tymianku
300g wiśni (mogą być mrożone)
odrobina cukru
masło
olej
łyżka mąki (opcjonalnie)
            
           

Mięso królika oprószyć  solą z każdej strony i odstawić. Po godzinie zrumienić na gorącym oleju smażąc mięso małymi partiami. Przełożyć mięso do garnka. Na tym samym oleju podsmażyć na szklisto posiekany czosnek i całe szalotki (można oprószyć podsmażone warzywa łyżką mąki), przełożyć do garnka z mięsem. Wlać 3/4 piwa, dodać cynamon, goździki, chilli, cukier. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 min, po czym wyjąć korę cynamonu, dodać listki oderwane z gałązek tymianku i większość wiśni. Dusić przez następny kwadrans, po czym dolać resztę piwa i posolić do smaku. Dusić mięso pod przykryciem (ok 1 godziny), aż będzie miękkie. Przed podaniem dodać do sosu masło i resztę wiśni dla dekoracji.

* Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata. Kriek może być używana jako składnik sorbetów wiśniowych, lub po prostu jako znakomity aperitif.

Publikacja 2011-01-03 08:47:12

Komentarze:
Brak!
wykonanie choruzy.pl © 2010