Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
 Ilość piw w katalogu:

5904


 Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

« Wiśnia w piwie | Konstancin Mazowieckie Jasne Pełne »
Ciechan Pszeniczne
Ciechan Pszeniczne
German Hefeweizen

Piwo w stylu Hefeweizen uwarzone przez Browar Ciechan z Ciechanowa, należący do grupy Browary Regionalne Jakubiak.
Ciechan Pszeniczne jest przez wielu uważany za wzór piwa pszenicznego. Warzony tradycyjnymi metodami z użyciem drożdży górnej fermentacji i dzięki stosowanej w Browarze Ciechan otwartej fermentacji, jest przykładem piwa pszenicznego dostarczającym jego największe walory aromatyczno-smakowe.
Pszeniczne jest niefiltrowane i można je spożyć na co najmniej dwa sposoby - opróżniając ponad połowę butelki i mieszając energicznie pozostałym piwem, następnie dolać naturalny osad drożdżowy lub napełnić szklankę bez osadu, który można skonsumować oddzielnie. W żadnym ze sposobów nie powinno się o osadzie drożdżowym zapominać, ponieważ jest on nieodłącznym elementem piwa pszenicznego.
Kolor: blado-żółty, charakterystyczna barwa pszeniczna, mętny
Zapach: intensywnie zbożowy, chlebowy, w tle wyczuwalne nutki korzenne i owocowe
Smak: wyraźnie treściwy, chlebowy, wyczuwalna pszenica, goździki i banany, w końcowej fazie degustacji, na podniebieniu pozostaje przyjemna goryczka
Piwo jest niefiltrowane i zawiera naturalny osad drożdżowy, który może gromadzić się na ściankach butelki.
Ciechan Pszeniczne powinno być spożywane z osadem drożdżowym. Po opróżnieniu 2/3 butelki, należy nią dynamicznie zamieszać i dolać osad, uzupełniając szklankę o wyjątkowe walory odżywcze i smakowe.

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Dostępne w butelkach zwrotnych o pojemności 0,5l.
Czas produkcji: min. 30 dni
Termin przydatności do spożycia: 45 dni

Alk. 4,8%    Ekstr. 12,1%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
ocena Użytkowników: 7,5 / ilość: 227
Dodał: admin - 2010-07-02 09:31:36
ocena Gości - 8,06 / ilość: 277
średnia ocena - 7,81 / ilość: 504
orientacyjna cena: 4,80 zł
Wyróżnione komentarze:


  • Koźlak
    Barwa żółto-cytrynowa, mętne. Aromat słodowy - pszeniczny z nutami bananowo-goździkowymi. W smaku raczej wytrawne, także (słodowe) pszeniczne z nutami bananowo-goździkowymi. Chmiel raczej nie wyczuwalny (może delikatnie retronosowo). Goryczki brak lub bardzo słaba. Wysycenie wysokie, pijalność co najwyżej przeciętna. Piana średnio i drobno pęcherzykowa, średniotrwała. Piwo bardziej wodniste niż pełne. Zdecydowanie piłem lepsze piwa pszeniczne (chyba nie jestem fanem piw z C...    pokaż całość »
    2013-08-12 21:58:42
Twoja ocena:
Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:
Komentarze:




mizik

Nie wiem czy trafiłem na jakieś sfermentowane ale wypić tego pszeniczniaka nie szło. Pierwszy raz w życiu wylałem piwo! Termin ważności jeszcze dwa tygodnie. Kwas. Żaden banan czy goździki. Kwas...
2016-11-10 23:11:58
Oceny tego użytkownika: 1 ( smak: 1, zapach: 1, wygląd: 1 )

Gość

Piana znika w mgnieniu oka. Smak bananowy. Finisz o smaku gorzkich. niedojrzalych, twardych moreli. Piwo ciekawe. Będę wracał do niego od czasu do czasu
2016-09-27 17:10:14

Brajan36

Warka : 14/06/16

Barwa : żółta , mętna jak na pszeniczne przystało

Piana : biała, puszysta obfita o budowie przeważnie średnich oczek jednak występują i małe oraz zdarzają się ogromne , szybko opada z prawie 6cm do pierścienia o grubości 1 cm i trwałego kożucha na tafli .

Aromat : z butelki : zapach słodu pszenicznego wraz z intensywną nutą bananową i delikatnie goździkową ; ze szkła : głównym nurtem zapachowym jest słód pszeniczny stanowiący solidną podstawę , następnie przyjemny goździk i tło banana .

Smak : smaczne o dobrej bazie słodowej która trzyma podstawę i wyłania się na finiszu w postaci goryczki początkowo słodkiej stopniowo przechodzi w coraz kwaśniejszą , wyczuwalny lubiany banan wraz z goździkami tworzą piwko bardzo dobre , nie drogie orzeźwiające pszeniczne , trzeba będzie zrobić zapas na lato
2016-04-28 21:12:35
Oceny tego użytkownika: 8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 7 )

Skerwool

Wizualnie jasnozłote, mętne. Piana powstaje zbita, drobnoziarnista, a przy tym duża, tylko, że trzyma się przeciętnie, trochę zostaje na szkle. W zapachu pierwsze co poczułem to kwiaty i pewna nuta bananowa. Smakowo czuć banana więcej, poza tym jest bardzo lekkie, przyjemne, mega orzeźwiające. Wysycone jest wysoko, ale tak miło musuje, nie drażni. Dla mnie jest świetne, bardzo pijalne, leciutkie.
2016-04-19 22:52:00
Oceny tego użytkownika: 10 ( smak: 10, zapach: 10, wygląd: 9 )

Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Zobacz także:

« Wiśnia w piwie | Konstancin Mazowieckie Jasne Pełne »
wykonanie choruzy.pl © 2010