Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Jesteś w
 Ilość piw w katalogu:

6085
 Reklama

 Najnowsze komentarze:

o Okocim Mocne Dubeltowe
Wybrałem na dobicie,(chciałem się upić).Nie było Okocimia OK. Okaże się po przebudzeniu...

o Pomorskie Niefiltrowane
Zapach słodowy, lekko melanoidynowy, pieprzny i ziemisty, ładny, jak jakiś Keller niemiecki. Kolor ciemny bursztyn (to będzie jakiś Vienna lager?), łądna piana, dosyć trwała, jakiś lacing jest. W smaku dosyć pusto, trochę słodowo, ale jest wodniste, gdzieś tam majaczy ta melanoidynowośc z zapachu, plus mgnienie karmelu, delikatna goryczka, w piwie, które ociera się o wodę, strasznie tępa, metaliczna, może od jakiegoś niemieckiego chmielu, ma też ziołowy posmak, delikatna pieprzność i ziemistość. Te wszystkie piwa Staropolskiego w krachli sprawiają wrażenie tego samego, po co ich tyle tworzyć? Czasem się zdarzy ciut lepsza warka, któregoś, ale szału to tu żadnego nie ma.

o Infra Red
Zapach (o dziwo), bo piwo poleżało 3 miechy po terminie, wciąż bardzo chmielowy, cytrusowy, korzenny, zbożowe, kawowe, kawa naturalna i zbożowa, mleczna czekolada, tak mleczna, w ogóle czuć mleczność w zapachu, jakieś ciemne pieczywo, może piernik, trochę maggi, miodu, śliwka ? bardzo ładny zapach, o dziwo przypomina portera bałtyckiego, a nie robust portera jakim jest. Kolor niemal czarny, nieprzejrzyste, piana rachityczna, ale koronka zostaje bardzo długo, ładny niewielki lacing. W smaku pełne, lekko wyklejające, choć po żytnim spodziewałem się bardziej, z tych 50 IBU nie czuć prawie nic, piwo jest delikatnie słodkawe wręcz, choć i kwaskowe, za to wciąż utrzymuje się aromat chmielowy, cytrusowy, korzenny, delikatnie żywiczny, w smaku dominuje czekolada, zarówno gorzka, jak i mleczna, jest trochę kawy, przewaga naturalnej nad zbożową, jest trochę ciemnego pieczywa, jakiś pumpernikiel, trochę orzecha, śliwki świeżej i suszone, odrobina maggi. W smaku również przywodzi na myśl porter bałtycki, a nie górnej fermentacji. Bardzo niskie wysycenie, pasujące tutaj. Bardzo dobrze ułożone, bardzo smaczne.

zobacz więcej »



 Czy wiesz, że...

Opakowania są tak drogie, że w przeciętnym sześciopaku koszt wytworzenia piwa to zaledwie 20% nakładów produkcji.

 Informacje o producentach / importerach

Browar Lwówek 1209
Browar Lwówek 1209
producenci
Dane producenta / importera

Browar Zamkowy w Radomiu



Browar Zamkowy w Radomiu zaistniał w 1997 roku wraz z pierwszą uwarzoną warką piwa. Nawiązuje do tradycji browaru J. Saskiego ktorego powstanie datuje sie na rok 1812. Nazwę swą zawdzięcza najstarszemu browarowi, opisanemu w Lustracji Zamku Królewskiego w Radomiu w 1554 roku, który warzył piwo dla najzacniejszych głów ówczesnej Polski, goszczących w murach radomskiego zamku . Od 2000 roku działa w obecnych pomieszczeniach.W 2001 roku został przebudowany. Do stworzenia obecnego wyglądu wykorzystano stare plany budowlane z 1900 roku, browaru J.Saskiego w Radomiu. Wszystkie urządzenia odpowiednio zmniejszone spełniają obecne normy , jednocześnie zachowując charakter produkcji w starym browarze. Zarówno fermentacja jak i leżakownie podobnie jak na początku XX wieku w firmie Saskiego oziębiane są za pomocą lodu. Browar produkuje 10,2 hl piwa rocznie, jest najmniejszym w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich, którego jest członkiem. Należy również do Europejskiego Stowarzyszenia Browarów. Warzy jako jedyny w Polsce oryginalne piwo Saskiego - EL.Prace nad rekonstrukcją receptury trwały dwa lata. Dzięki pomocy Archiwum w Radomiu, jak też w Muzeum im. Jacka Malczewskiego, odtworzone zostały receptury wszystkich piw produkowanych przed wojną we wszystkich radomskich browarach.
Obok wspomnianego EL, warzone jest także ciemne piwo o nazwie Bernard, nawiązujące do starych piw klasztornych, oraz bursztynowy Benedykt – piwo trzech słodów. Firma nasza mimo, że nie przynosi zysku dynamicznie rozwija się, posiada własną plantację chmielu, w pełni zaspokajającą potrzeby browaru.
Od 2005 roku browar posiada linię do rozlewu piwa w KEGi, oraz nowe tanki leżakowe, pozwalające w przyszłości powiększyć produkcję.Piw warzonych w radomskim browarze można spróbować jedynie na miejscu. Dostają je nasi znajomi, jak też klienci sklepu DIONIZOS. W produkcji pomaga nam Browar Jabłonowo.


wykonanie choruzy.pl © 2010