Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Jesteś w
 Ilość piw w katalogu:

5904
 Reklama

 Najnowsze komentarze:

o Pinta Vermont IPA
Pieknie pachnie, ale smakuje wylacznie DMSem. Syf

o Okocim Jasne Pełne
Okocim wprowadził niedawno Jasne Okocimskie, może to oznaczać koniec Jasnego Pełnego.

o Tatra Jasne Pełne
Jeden z najgorszych koncerniaków. Wykrzywia gębę na wszystkie strony. Nie wart nawet swojej niskiej ceny.

zobacz więcej »



 Czy wiesz, że...

Piwo zawiera dużo witamin. 1 litr piwa zawiera 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. B. Z innych witamin należy wymienić - PP, kwas foliowy, wit. H, amid kwasu nikotynowego, wit. C.

 Informacje o producentach / importerach

Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o.
Browary Regionalne Łomża Sp. z o.o.
producenci
Dane producenta / importera

Browar Zamkowy w Radomiu



Browar Zamkowy w Radomiu zaistniał w 1997 roku wraz z pierwszą uwarzoną warką piwa. Nawiązuje do tradycji browaru J. Saskiego ktorego powstanie datuje sie na rok 1812. Nazwę swą zawdzięcza najstarszemu browarowi, opisanemu w Lustracji Zamku Królewskiego w Radomiu w 1554 roku, który warzył piwo dla najzacniejszych głów ówczesnej Polski, goszczących w murach radomskiego zamku . Od 2000 roku działa w obecnych pomieszczeniach.W 2001 roku został przebudowany. Do stworzenia obecnego wyglądu wykorzystano stare plany budowlane z 1900 roku, browaru J.Saskiego w Radomiu. Wszystkie urządzenia odpowiednio zmniejszone spełniają obecne normy , jednocześnie zachowując charakter produkcji w starym browarze. Zarówno fermentacja jak i leżakownie podobnie jak na początku XX wieku w firmie Saskiego oziębiane są za pomocą lodu. Browar produkuje 10,2 hl piwa rocznie, jest najmniejszym w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich, którego jest członkiem. Należy również do Europejskiego Stowarzyszenia Browarów. Warzy jako jedyny w Polsce oryginalne piwo Saskiego - EL.Prace nad rekonstrukcją receptury trwały dwa lata. Dzięki pomocy Archiwum w Radomiu, jak też w Muzeum im. Jacka Malczewskiego, odtworzone zostały receptury wszystkich piw produkowanych przed wojną we wszystkich radomskich browarach.
Obok wspomnianego EL, warzone jest także ciemne piwo o nazwie Bernard, nawiązujące do starych piw klasztornych, oraz bursztynowy Benedykt – piwo trzech słodów. Firma nasza mimo, że nie przynosi zysku dynamicznie rozwija się, posiada własną plantację chmielu, w pełni zaspokajającą potrzeby browaru.
Od 2005 roku browar posiada linię do rozlewu piwa w KEGi, oraz nowe tanki leżakowe, pozwalające w przyszłości powiększyć produkcję.Piw warzonych w radomskim browarze można spróbować jedynie na miejscu. Dostają je nasi znajomi, jak też klienci sklepu DIONIZOS. W produkcji pomaga nam Browar Jabłonowo.


wykonanie choruzy.pl © 2010