Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zgadzam się Więcej informacji
Domeny internetowe - Domenio.pl
Jesteś w
 Ilość piw w katalogu:

6317
 Informacje o producentach / importerach

Trzy Korony
Trzy Korony
 Najnowsze komentarze:

o Ožujsko Amber
Zapach słodowy, chlebowy, delikatnie melanoidynowy, ale i owocowy, śliwkowy, trochę pikantny. Kolor ciemny bursztyn, ładna spora piana, taka lagerowa, ale niezły lacing. W smaku jakieś wybitnie pełne to ono nie jest, zapach był ładniejszy, ale są tu nuty melanoidynowe zapewne od słodu monachijskiego, znów delikatna śliwkowość (świeża śliwka) i pieprzność, być może od chmielu, goryczka zaznaczona, jest delikatnie piołunowa, zalegająca, więc sprawia wrażenie mocniejszej, choć piwo raczej słodkawe. Niby żadna rewelacja, ale w Chorwacji to może być jedne z lepszych piw łatwo osiągalnych.

o Saku Kuld
Zapach nietypowy, ale ładny, owocowo-kwiatowy, lekko pieprzny, słodowy. Kolor słomka, potężna piana, mieszana, ładny lacing. W smaku na granicy treściwości, słodowe, chlebowe, znów lekko pieprzne, ostre, odrobinę chmielowe, wyraźna goryczka. No nie jest to najlepsze piwo z tego estońskiego Carlsberga, banalny w smaku lager, choć lepszy od naszych koncerniaków i lepszy od wynalazków Saku, czyli aromatyzowanych pseudoale i pseudostoutów. Zdecydowanie lepsze od niego są Rock i Saku on ice. Wysycenie jest potwornie wysokie.

o Zagłębiowskie Pils
Zapach nie jest najładniejszy, daje trochę siarką i szmatą. Kolor słomkowy, bardzo ładna piana, bardzo ładny lacing, miejscami jak szron. W smaku nadrabia zapach, bałem się piwa o ekstrakcie 9, bo Browar na Jurze szału nie robi, spodziewałem się wody, a ono jest dosyć treściwe, ładny czysty profil słodowy jak z pilzneńskiego (w odróżnieniu od innych polskich pseudopilsów, ciężkich, kukurydzianych, melanoidynowych), bardzo chlebowe, maślanie zaokrąglone, bardzo chmielowe, swojsko, ziołowo, smakuje jak maślany tost ziołowy w płynie ;) Chmielowość jest na poziomie Löwenbräu, naprawdę wstydu nie ma, goryczka wyraźna, zaznaczona, krótka, nieprzegięta. Wysycenie niskie i gdyby nie to, to spokojnie można by mówić, że to Niemiaszek. Pseudokrafty im nie wychodzą, a taka klasyka bez problemu.

zobacz więcej »



 Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Dane producenta / importera
Browar PINTA

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.
Znalezione produkty dla Browar PINTA

Strona:
1
        ...  
Pinta Eisbock Grand Prix

Eisbock

Prawie 1/4 gęstości tego piwa pochodzi z wielotygodniowego wymrażania i oddzielania lodu od piwa. Cały proces zajął nam 9 miesięcy. Artur Pasieczny, autor receptury i zwycięzca Warszawskiego Konkursu Piw Domowych podczas ostatnich testów nie miał wątpliwości - to jest właśnie ten Eisbock.

PINTA Eisbock Grand Prix uwarzyliśmy w maju 2016 roku ściśle wg mistrzowskiej receptury Artura Pasiecznego, zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Olbrzymie ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego, delikatne chmielenie na goryczkę i aromat oraz kilkumiesięczne leżakowanie – tak powstał „płynny chleb”, który następnie solidnie wymroziliśmy w tanku. Usuwając lód uczyniliśmy piwo gęściejszym i mocniejszym. Wszystko zajęło nam trzy długie kwartały. Profil piwa jest zdecydowanie słodowy, z nutami ciemnego chleba, zboża i karmelu. Słodowość kontrowana przez krótką goryczkę oraz łagodnie rozgrzewający alkohol.

Surowce: woda, słody jęczmienne: Weyermann® Monachijski typ II, Wiedeński, Vikingmalt Monachijski typ I, Karmelowy 300, Chateau Crystal®; chmiele: Marynka, Perle; drożdże: Fermentis Saflager W-34/70.

Alk. 11,2%    Ekstr. 27,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 2     Średnia ocena: 8,36/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-02-06 18:06:08
Pinta Hoppy Tmavé

Tmavé Speciální Pivo IBU:35

Uwarzone przez Browar PINTA w ramach akcji Pinta Miesiąca. Pierwsze piwo sezonu 3ego tej inicjatywy na styczeń 2017.

Hoppy Tmavé - to ukłon w stronę czeskiego piwowarstwa. Zrobiliśmy to po swojemu - powiększyliśmy zasyp na tradycyjnego, ciemnego lagera, aby podnieść go do tęższej wersji - tzw. „Speciální”. Piwo nachmielone tylko odmianą Saaz - zbiór 2016 - w czterech etapach: na goryczkę, smak i aromat, oraz na zimno, w tanku leżakowym. Hoppy Tmavé - w smaku na pierwszy plan wysuwa się chlebowa słodowość z akcentami karmelu, pumpernikla i nutą czekolady. W aromacie zaznaczony jest kwiatowy charakter chmielu Saaz. Goryczka na średnim poziomie. Profil drożdżowy czysty, pozwalający wybić się złożonym posmakom i aromatom słodowo-chmielowym. Kilkutygodniowy okres leżakowania wygładził smak oraz uwypuklił słodowy charakter piwa. Na zdraví! Na zdrowie!

Alk. 5,3%    Ekstr. 14,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 0     Średnia ocena: 8,33/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-01-27 19:45:31
Pinta Kwas Eta

Sour Pumpkin Red Ale IBU:25

W listopadzie eksperymentujemy z dynią. W zeszłym roku zaproponowaliśmy imperialną Dyniastię, w tym roku kwaśnego Dyniosoura, którego dla porządku nazwaliśmy Kwas Eta.(opis producenta)

Kwas Eta to miedziana barwa, przyprawowy aromat oraz smak kwaśnego ciasta z dyni - mix wystarczająco niecodzienny, aby skutecznie wyrwać się z jesiennej chandry!
Brzeczkę pełną dyniowej pulpy zakwasiliśmy bakteriami kwasu mlekowego i zbalansowaliśmy:
a/ słodką odmiana dyni "Hokkaido";
b/ biszkoptowo-karmelowymi słodami;
c/ porcją świeżo przygotowanych przypraw.

Surowce: słody: Weyermann®: Pale Ale, Thomas Fawcett: Dark Crystal, Red Crystal, Castle Malting: Biscuit; ekstrakt chmielowy CTZ, pulpa z pieczonej dyni Hokkaido, wanilia, cynamon, goździk, imbir, drożdże Safale US-05, bakterie Lactobacillus Helveticus.

Premiera została zaplanowana na Poznańskie Targi Piwne 2016. Dokładnie na piątek 4 listopada o godzinie 16:00.

Alk. 4,8%    Ekstr. 13,1%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 1     Średnia ocena: 8,17/10
Dodał: Barcelonismo - 2016-10-29 13:06:33
O`Hara`s/Pinta Lublin to Dublin 2016

Foreign Extra Stout

Lublin to Dublin edycja 2016 - warzony w Irlandii i chmielony polskimi odmianami chmielu Lubelski i Marynka, to kontynuacja serii Stoutów warzonych wspólnymi siłami piwowarów z browarów O`Hara`s i Pinta. Mocne, czarne piwo górnej fermentacji w nietuzinkowym stylu Foreign Extra Stout tradycyjnie przeznaczonym na eksport poza Irlandię.

Alk. 7,0%    Ekstr. 18,5%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 4     Średnia ocena: 7,73/10
Dodał: Shinodin - 2016-07-05 19:48:57
Pinta Grodziskie 5.0

Grodziskie IBU:21

Piwo w stylu grodziskie uwarzone przez Browar Pinta z Żywca. Jest to piąta odsłona Grodziskiego w wykonaniu Pinty. Grodziskie 5.0 pojawiło się w sprzedaży w lipcu 2016 roku.

PINTA Grodziskie 5.0 7,8° – oryginalnie polskie, lekkie i jasne piwo górnej fermentacji. Jako PINTA warzymy regularnie piwo w tym stylu od 2011 roku, ale poszukując ideału eksperymentujemy. Przedstawiamy Grodziskie 5.0, klarowane w tanku tuż przed rozlewem do butelek i beczek. W tym piwie 100% zasypu stanowi słód pszeniczny w stylu Grodziskim, wędzony dymem z dębu. Chmielenie wyłącznie polską odmianą Lubelski. PINTA Grodziskie gasi pragnienie. Naprawdę.

Piwo jasne, górnej fermentacji, pasteryzowane, klarowane
Składniki: woda, słód pszeniczny Weyermann „Grodziski” wędzony dymem dębu, chmiel: Lubelski (PL), drożdże Fermentis Safbrew S-33
Zalecana temperatura serwowania: 7-8°C
Polecane szkło: Grodziskie
Polecane kulinaria: kotlet schabowy, oscypek
Dostepne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.

Alk. 2,5%    Ekstr. 7,8%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 7     Średnia ocena: 5,75/10
Dodał: piwosz92 - 2016-07-04 11:38:14
Pinta American Black

American Stout IBU:45

Piwo w stylu American Stout uwarzone przez Browar Pinta z Żywca w kooperacji z estońskim Tanker Brewery. Premiera American Black odbyła się 13 maja podczas| Śląskiego Festiwalu Piw Rzemieślniczych Silesia Beer Fest II.

PINTA American Black 12° - klasyka gatunku w nowej odsłonie. Palone słody zapewniają posmak i aromat gorzkiej czekolady, prażonego słonecznika i kawy. Płatki żytnie i pszeniczne sprawiają, że piwo jest gładkie i kremowe. Nowofalowe chmiele z USA wnoszą do piwa cytrusowe, kwiatowe i żywiczne akcenty, które w połączeniu z paloną słodowością tworzą niebanalne i kompleksowe piwo. Angielski szczep drożdży S-04 wpływa na wytrawny profil Stoutu oraz owocowe aromaty, które współgrają z chmielowym pazurem piwa. PINTA American Black 12° - gładko i przyjemnie.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody słody jęczmienne Weyermann® (pale ale, Carafa® Special typ II), palone ziarna jęczmienia, płatki żytnie i pszeniczne, chmiele (Citra®, Columbus, Cascade, Crystal), drożdże: Safale S-04
Zalecana temp. serwowania: 9-11°C
Zalecane szkło: Nonic
Polecane kulinaria: chowder, kotlety jagnięce
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.

Alk. 4,7%    Ekstr. 12,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 9     Średnia ocena: 7,62/10
Dodał: piwosz92 - 2016-05-12 11:14:48
Pinta Brett IPA

Wild IPA IBU:70

Piwo w stylu Wild India Pale uwarzone przez Browar Pinta z Żywca w kooperacji z estońskim Tanker Brewery. Premiera Brett IPA odbyła się 6 maja podczas Festwialu Beergoszcz 2016 w Bydgoszczy.

PINTA Brett IPA 15,1° - połączenie owocowo-ziemistych aromatów dzikich drożdży Brettanomyces Bruxellensis z nowofalowymi, cytrusowymi chmielami z USA. Blend Amalgamation z The Yeast Bay zapewnia złożony profil smakowo-zapachowy przypominający dojrzałe, białe owoce (gruszki, morele), przyprawy oraz ziemisto-stajenny "funk" na średnim poziomie. Piwo fermentowane tylko i wyłącznie dzikimi drożdżami. Pszeniczna, kremowa podbudowa kontruje ekstremalną wytrawność powstałą na skutek pracy dzikich drożdży, budując przy tym wrażenie pełni w piwie. Całość intensywnie chmielona pod koniec gotowania oraz na zimno - w tanku leżakowym.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann® (pilzneński premium, pszeniczny, Carahell®), płatki pszeniczne, chmiele (Columbus, Magnum, Citra®, Cascade, Mosaic™), drożdże: The Yeast Bay Amalgamation Brett Blend
Zalecana temp. serwowania: 8-9°C
Zalecane szkło: Nonic
Polecane kulinaria: spaghetti carbonare, sałatka owocowa
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.

Alk. 7,5%    Ekstr. 15,1%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 6     Średnia ocena: 7,79/10
Dodał: piwosz92 - 2016-05-08 12:18:13
Pinta & Baird Bałtyk Pacific Collaboration Porter

Baltic Porter

Piwo powstałe we współpracy dwóch browarów rzemieślniczych. Polskę reprezentuje Pinta, natomiast Japonię - Baird Beer. Premiera odbyła się w piątek 1 kwietnia, od godziny 18:00 w Targowa – Craft Beer and Food. Odszpuntowanie pierwszej beczki odbyło się dzień później w ramach czwartej edycji festiwalu piw rzemieślniczych Beer Geek Madness.

Skład: chmiele: Marynka (PL), Lubelski (PL), Magnum (DE), Shinshuwase (JPN); słody: jęczmienny.

Alk. 8,5%    Kraj pochodzenia: Japonia Japonia
oceń piwo
Komentarze: 5     Średnia ocena: 6,44/10
Dodał: Barcelonismo - 2016-04-11 23:49:52
PINTA American Barleywine Grand Prix!

American Barley Wine IBU:120

PINTA American Barleywine Grand Prix to efekt współpracy PINTY z Warszawskim Konkursem Piw Domowych oraz Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych. Browar PINTA jest partnerem Konkursu i zgodnie z umową warzymy Grand Prix wspólnie z piwowarem domowym - autorem najlepszej receptury.

A zatem American Barleywine Grand Prix to mocne piwo górnej fermentacji uwarzone ściśle na podstawie mistrzowskiej receptury Łukasza Kubickiego, który wygrał Warszawski Konkurs Piw Domowych edycja jesień 2015.

PINTA American Barleywine Grand Prix - bezkompromisowo chmielone podczas gotowania oraz na zimno amerykańskimi odmianami Centennial, Columbus i Simcoe® - większość chmielu użyta została na ostatnie 5 dni leżakowania w tanku.

Zgodnie z oryginalną recepturą, aromat uzupełniony został nutami drewnianej beczki, uzyskanymi dzięki płatkom dębiny American Bourbon.

Alk. 8,1%    Ekstr. 22,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 9     Średnia ocena: 7,74/10
Dodał: ark00 - 2016-04-06 23:55:11
Pinta Table Brett

Wild Ale

Piwo w stylu Wild Ale uwarzone przez kontraktowy Browar Pinta w Browarze na Jurze z Zawiercia. Jest to trzecie piwo, uwarzone w ramach akcji Pinta Miesiąca - Marzec 2016. Premiera Table Brett odbyła się 2 kwietnia 2016 roku, na festiwalu Beer Geek Madness 4 we Wrocławiu.

PINTA Miesiąca - specjalna akcja piwowarska - co miesiąc prezentujemy zupełnie nowe piwo.Eksperymentujemy z recepturami i surowcami, kooperujemy z pasjonatami z Polski i zagranicy.Przygotowujemy jednorazowo nie więcej niż 100 beczek - piwo dostępne jest wyłącznie w beczkach w pubach biorących udział w akcji - aktualna lista poniżej. Nie wykluczamy, że piwa które wzbudzą pozytywne emocje będą warzone na większą skalę i będą w przyszłości dostępne w regularnej sprzedaży - w beczkach i butelkach. Premiera każdego piwa planowana jest w II połowie miesiąca - od lutego do grudnia. Nazwę oraz styl każdego nowego piwa ogłaszamy kilka dni przed premierą.

Table Brett Pinta Miesiąca - Kwiecień 2016.
Table Brett - jasne i lekkie piwo stołowe w "dzikim" stylu Wild Ale, fermentowane blendem Amalgamation i delikatnie nachmielone amerykańskimi chmielami Citra® i Centennial. Idealne na początek, w połowie i na zakończenie grubej imprezy.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - PINTA Table Brett nie jest piwem kwaśnym - podczas produkcji nie wykorzystaliśmy bakterii do zakwaszania. Table Brett jest piwem dzikim, z intensywną fenolowością i aromatami "funky".
Blend dzikusów pochodzi z amerykańskiego laboratorium The Yeast Bay i zawiera w sobie 6 szczepów dzikich drożdży Brettanomyces. Ta różnorodność pozwala na zbudowanie złożonego smaku i aromatu nawet w lekkim piwie.
Table Brett to połączenie delikatniej słodowości od słodu pilzneńskiego oraz pszenicznego, chmielowej cytrusowości oraz aromatów typowych dla drożdży Brettanomyces - czyli białe owoce, przyprawy, nuty ziemiste, stajenne i lekko tytoniowe. Całości dopełnia chmielenie na zimno nowofalowymi odmianami amerykańskimi.
Nazwa Table Brett pochodzi od popularnych niegdyś w Belgii oraz północnej Francji tzw. bière de table, lekkich i pijalnych piw, podawanych do posiłków.
PINTA Table Brett - dzikus w szklance!

Alk. 3,0%    Ekstr. 9,0%    Kraj pochodzenia: Polska Polska
oceń piwo
Komentarze: 4     Średnia ocena: 7,79/10
Dodał: piwosz92 - 2016-04-05 03:01:19
Strona:
1
        ...  
wykonanie choruzy.pl © 2010